Пенсіонерів, які виїжджають за кордон, позбавлять пенсій

На тлі повномасштабної російсько-української війни чимало пенсіонерів з України були змушені евакуюватися за кордон. Хтось планує повертатися додому, а дехто вирішив залишитися там назавжди. У такому разі пенсіонер ризикує втратити українську пенсію.

Про це нагадали в Пенсійному фонді України.

За статтями 47, 51 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", пенсіонери, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, втрачають право отримувати пенсійні виплати від України.

Водночас існують винятки: пенсіонер отримуватиме свої виплати в іноземній країні тоді, коли це передбачено в міжнародних договорах України. Зокрема, українці можуть продовжувати отримувати українські пенсії в Болгарії, Естонії, Іспанії, Латвії, Литві, Словаччині, Чехії, Португалії та Польщі (за пропорційним принципом).

Крім того, Україна уклала міжнародні договори за територіальним принципом, тобто коли витрати на виплату пенсій здійснює держава, на території якої проживає отримувач. Це стосується Азербайджану, Білорусі, Грузії, Молдови, Монголії, Румунії, Угорщини.

Якщо пенсіонер не переїхав на ПМП у вищенаведені країни, то він має перед виїздом звернутися до ПФУ із заявою й отримати пенсію за шість місяців наперед.

Нагадаємо, до кінця року пенсії та соцвиплати будуть проіндексовані двічі.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER