В Україні діють 4 місії ООН, але цей механізм не діє на Росію – омбудсмен

ООН практично прирівнює жертву та нападника, каже омбудсмен Дмитро Лубінець.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів  інтерв’ю “Голосу Америки” про стурбованість позицією ООН.  

“Росія як сторона конфлікту повинна надавати доступ для моніторингу Червоного Хреста. Родичі мають знати, в яких умовах перебувають полонені, чи дають їм воду та медичне обслуговування. Не менше одного разу на місяць вони мають право на листування. Обов’язково, якщо розпочався судовий процес, має бути забезпечений доступ адвокатів. Також має повідомлятися, якщо військовослужбовців переводяться в інше місце. Росія не виконує жодної із цих норм. Російська Федерація взагалі не допускає Міжнародний комітет Червоного Хреста”, – сказав він.

За словами Лубінця, МКЧХ фіксує це, але “нічого зробити не може”.

“Реакції жодної. Така сама ситуація і щодо Організації Об’єднаних Націй. У нас найбільше запитань щодо її діяльності. Наразі ми бачимо, що вона практично прирівнює жертву та нападника. Яскравий приклад – це українське зерно. Замість того, щоб змусити Росію розблокувати українські порти та забезпечити безпечне проходження суден, ООН почала перемовини та змусила підписати угоду. Тобто мені здається, що вони більше тиснуть на нас, аніж на агресора. І я часто публічно у розмовах з представниками інституції говорю про це”, – додав він.

Омбудсмен припустив, що ООН шукає додаткових механізмів реагування.

“Але коли я отримую інформацію щодо створення додаткової місії, щоб допомагати громадянам України, у мене це викликає лише скептичну посмішку”, – наголосив Лубінець.

За його словами, в Україні працює чотири місії ООН.

“Постійна місія ООН в Україні, моніторингова місія щодо збору доказів військових злочинів на території України, яка була створена на підставі рішення Генасамблеї у квітні. Третя – розслідування подій в Оленівці. Четверта – по ситуації на Запорізькій атомній електростанції. Чотири місії. Скільки ще треба створити, щоб зрозуміти, що цей механізм не діє на Російську Федерацію? ООН просто не допускають на тимчасово окуповану територію. Російська Федерація зупиняється там, де її зупиняють фізично. Заяви про глибоке занепокоєння ситуацією, яка відбувається на території України, не зупиняють російські “Гради”. Вона це сприймає, як слабкість, і буде йти далі”, – резюмував омбудсмен.

Нагадаємо, Генсек ООН закликав припинити бойові дії біля ЗАЕС. Але російські війська обстрілювали Енергодар навіть в день приїзду місії МАГАТЕ.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER