5-річний хлопчик з Харкова став донором кісткового мозку для батька

5-річний Макар із Харкова врятував життя свого тата Олексія, який потребував трансплантації кісткового мозку. Хлопчик став донором стовбурових клітин.

Історію пацієнта розповіли в «Охматдиті», де чоловіку пересадили кістковий мозок.

Харківська родина — Олексій, Олена та 5-річний Макарчик — свою боротьбу почали у листопаді минулого року. Тато отримав діагноз – мієлодиспластичний синдром МДС.

Для цього захворювання характерним є те, що кістковий мозок виробляє аномально незрілі кров’яні клітини, не здатні до функціонування.

– У світі не було жодного сумісного донора і маленький син запитав: «а я можу врятувати тата?». 15 червня стовбурові клітини Макара трансплантували батькові, – розповіли в Охматдиті.

5-річний Макар підходив як донор на 60%. Цього виявилося достатньо, щоб пересадка кісткового мозку батькові пройшла успішно.

Нині родина Олексія досі перебуває в «Охматдиті», адже пацієнту ще необхідно обстежуватися та перебувати під наглядом лікарів.

Мама Лена зробила для своїх хлопців креативні футболки: в Олексія написано «Мій син та Охматдит врятували моє життя», а у Макара — «Я врятував життя тата».

– Здається, вони неабияк пишаються одне одним. У них загалом багато спільного — зокрема, й любов до футболу. Тому в лікарні їх чекав ще один приємний сюрприз, до них приїхав відомий футболіст Андрій Пятов, – розповіли медики.

В Охматдиті провели вже 6 трансплантацій кісткового мозку. На вересень 2022 року заплановано 10 ТКМ. Всі трансплантації відбуваються за державні кошти.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER