Смєлов і Саладін: що відомо про командирів російських артилеристів, які обстрілювали Миколаїв

За обстрілами Миколаєва з САУ «Піон» стоять російські артилеристи з 291 бригади. Ними командують полковник Алєксєй Смєлов і підполковник Сєргєй Саладін.

Дані про них та їхні родини зібрав Центр журналістських розслідувань.

На фото – вручають чергову нагороду 42-річному полковнику Алєксєю Смєлову або, як він сам себе називає, Шуріку Гнєвному.

Командир 291 бригади Алєксєй Смєлов (справа) на святкуванні 40-річчя бригади

На посаді командира він із 2016 року. Інформації про Смєлова та членів його родини практично немає, однак Центру вдалося дізнатися, що прописаний він за адресою військової частини, розташованої у Станиці Троїцькій в Інгушетії. Володіє командир бригади дорогою автівкою Volvo XC 90 із держномером У724МН799, на якій часто порушує правила дорожнього руху, про що свідчать чисельні штрафи.

Імовірно, Алєксєй Смєлов на фото в центрі

Нам вдалося також знайти номер телефону командира бригади. Поставити Смєлову питання про злочинні накази, які він віддає своїм підлеглим, можна за телефоном +79232030101. У російській соцмережі Алєксєй Смєлов заховався за ніком «Шурік Гнєвний» та нестандартним, як для військового, хоч і російського, аватаром.

 

Аватар на сторінці Алєксєя Смєлова в Однокласниках

Хоча постів про повномасштабну війну росіян проти України на його сторінці немає, можемо побачити, що він думав про російську агресію у 2014-му.

Скріншотм зі сторінки Смєлова в Однокласниках

Схоже, командир Гнєвний безуспішно шукає свою командиршу – Центр знайшов його профілі на кількох сайтах знайомств, де він називає себе «Алєкс». Про себе комбриг пише: «Зріст 183 см, вага 82 кг, статура звичайна» і публікує такі фото:

Фото Алєксєя Смєлова на сайті знайомств «Love Planet»

Знайти когось із членів родини Смєлова не вдалось.

Більше інформації знайшлося про заступника «Шуріка» – 50-річного підполковника Сєргєя Саладіна. Прописаний заступник командира у Челябінській області, в місті Чебаркуль, за адресою вулиця Каширіна, будинок 50, квартира 50. Їздить Саладін теж на дорогій автівці Audi Q5 із держномером Х055МЕ123.

Сєргєй Саладін на іншому авто, на традиційному в Росії святкуванні 9 травня

Саладін власних фото у соцмережах не публікує, однак в  «Однокласниках» це зробила його донька Катєріна Лєсюк.

Фото зі сторінки Катєріни Лесюк (Саладіної) в Однокласниках

Дівчина оприлюднила фото з власного весілля, яке підписала «Люблю».

 

Фото зі сторінки Катєріни Лесюк (Саладіної) в Однокласниках

Крім доньки, окупант має неповнолітнього сина Єгора, світлини якого теж є в соцмережі «Однокласники». 

Фото Єгора Саладіна зі сторінки його матері, Татьяни Саладіної, в Однокласниках

Найяскравішим «героєм» родини Саладіних виявилася дружина заступника командира. У своїх соцмережах Татьяна Саладіна, яка займається рукоділлям, активно постить типову російську пропаганду. У вільний від вишивання хрестиком та фотографування квітів час жінка селфиться і пише, що вона «zанаших, вмєстє всє».

Фото зі сторінки Татьяни Саладіної в Однокласниках

Сумує за совком, називаючи рядянський прапор «знаменем жизни, а не выживания». Дивно, адже жінка її віку мала б пам’ятати, яким насправді було «життя» в СРСР.

Скріншот зі сторінки Татьяни Саладіної в Однокласниках

Детальніше про злочини російських окупантів з 291 бригади, які вони скоювали в Україні та інших країнах, читайте в розслідуванні "Обличчя вбивць: хто керує обстрілами Миколаєва і виконує злочинні накази".

Також Центр журналістських розслідувань проаналізував соцмережі більшості окупантів з 291 бригади, список яких надало ГУР, та їхніх родичів. Про те, як вони піддаються пропаганді, обожнюють свого лідера та привчають своїх дітей до війни, читайте у матеріалі "Війна, ностальгія за совком і пропаганда з дитинства: як живуть ті, хто обстрілює Миколаїв".

Цей матеріал підготувлено ГО «Миколаївський центр журналістських розслідувань» в рамках програми Інституту висвітлення війни та миру «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст публікації є винятковою відповідальністю ГО i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війни та миру.


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року.Звертайтеся поштою orsach@nikcenter.org

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER