З квітня європейська військова допомога Україні йде на спад – Politico

Протягом липня шість найбільших країн Європи не пропонували Україні жодних нових двосторонніх військових зобов'язань – вперше після повномасштабного вторгнення РФ.

Про це повідомляє Politico з посиланням на Кільський інститут світової економіки.

Крістоф Требеш, голова групи, яка займалася дослідженням Інституту, сказав, що з кінця квітня європейські зобов'язання щодо військової допомоги Україні мають тенденцію до зниження – за його словами, попри те, що війна вступила в критичну фазу, нові ініціативи з надання допомоги вичерпалися.

Минулого тижня на конференції північноєвропейських союзників з підтримки України на рівні міністрів оборони в Копенгагені було домовлено надати Києву додаткову підтримку в розмірі понад 11 мільярдів данських крон (1,5 мільярда євро). Требеш сказав, що цифра "мізерна порівняно з тим, про що домовлялися на попередніх конференціях".

Також він стверджує, що європейські країни мають розглядати війну в Україні як більш схожу на кризу єврозони чи пандемію коронавірусу, дві події, які спонукали континент спрямувати сотні мільярдів на заходи екстреного фінансування. Фонд відновлення після пандемії ЄС охоплює приблизно 800 мільярдів євро у вигляді позик та грантів. Загальна європейська допомога Україні поки що становить лише малу частину цієї суми. За словами Требеша, "це напрочуд мало, враховуючи, що поставлено на карту".

"Ці дані Інституту ілюструють точку зору, яку неодноразово висловлювали українські військові чиновники та політики: великі європейські держави не встигають за військовою допомогою, що надходить із Великобританії, Польщі та США. Військові фахівці та деякі члени Європарламенту останнім часом дедалі частіше повторюють цю точку зору", – пише видання.

Нагадаємо, латвійці за добу після оголошення збору коштів на "Байрактар" для ЗСУ пожертвували 300 тисяч євро.


Оксана Орсач

Журналістка-розслідувачка.Висвітлює у матеріалах корупцію на місцевому рівні та воєнні злочини. Працює в команді Nikcenter з 2019 року. Освіта: Чорноморський національний університет імені Петра Могили

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER