Вибори на карантині вихідного дня: як будемо голосувати

22-го листопада у Миколаєві відбудеться другий тур виборів міського голови, також у Миколаївській області цього ж дня заплановане повторне голосування з виборів депутатів до Олександрівської селищної, Сухоєланецької, Чорноморської, Куцурубської та Софіївської сільських рад. 27-го листопада повторно обиратимуть депутатів Прибузької сільської ради у двох округах, а 10 січня – депутатів Горохівської сільської ради.

І попри те, що нещодавно Уряд впровадив карантин вихідного дня, на організацію та проведення самих виборів обмеження не поширюються, – відзначає член Центральної виборчої комісії Сергій Постівий. Адже кожен українець має законне право на волевиявлення.

Люди не обмежені в можливості реалізації свого конституційного права. Тобто, вони мають чітко усвідомлювати: навіть в запровадженні карантину вихідного дня, забезпечення голосування буде відбуватись відповідно до положень Виборчого кодексу, але з певними обмеженнями, які існують на сьогодні”, – зазначає член ЦВК Сергій Постівий.

Правила безпеки на виборчій дільниці будуть подібні до тих, що були впроваджені під час першого туру 25 жовтня. А саме: 

  • при вході на дільницю вимірюватимуть температуру;
  • при вході та у самому приміщенні для голосування буде нанесена розмітка, яка вказуватиме на дотримання дистанції;
  • усі учасники виборчого процесу мають бути в масках;
  • будуть встановлені дезінфікуючі засоби для рук;
  • будуть наявні окремі кабіни для голосування для людей, що мають ознаки респіраторних захворювань.

У ЦВК зазначають, що вони опрацювали помилки, врахували усі недоліки та неточності, які виявили у першому турі і провели роз'яснювальну роботу із членами дільничних виборчих комісій. Тому на другий тур у ЦВК йдуть із впевненістю – вибори поведуть безпечно. У Центрвиборчкомі підготували нові методички з безпеки та інформаційні плакати.

Це ті матеріали, які дають допоміжну інформацію щодо правильної організації приміщення для голосування. Окрім того, для потреб кожної дільниці будуть надруковані і додатково поширені інформаційні плакати саме для виборців щодо роз'яснення протиепідеміологічних заходів під час голосування”, – розповів член ЦВК Сергій Постівий.

Та попри копітку підготовку до другого туру місцевих виборів, у ЦВК не виключають те, що явка 22 листопада може бути нижчою, ніж була 25 жовтня. Зокрема, і через карантин вихідного дня.

В окремих громадах вже відбулося повторне голосування і по динаміці помітно, що кількість виборців, які прийшли на виборчі дільниці, зменшується” – зазначив Сергій Постівий.

Хоча вибори – це унікальна можливість для кожного громадянина прямо впливати на формування органів місцевої влади, голосування 25-го жовтня показало рекордно низьку явку – у Миколаївській області з більш ніж 850 000 виборців своїм правом голосу скористалися лише 32%. 

У ЦВК запевняють, важливою є участь громадян у всіх виборах, які проводяться на території їх держави і в цьому їх підтримують громадські організації.

Повторне голосування та повторні вибори призначаються територіальною виборчою комісією. Інформацію про дати, громади та виборчі округи можна знайти на офіційних сайтах територіальних виборчих комісій, сайтах відповідних місцевих рад та у засобах масової інформації.

Контактна особа: Олена Задорожна, 097 915 54 45, olena.z.2012@gmail.com 

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER