Онкодиспансери у 2020-му отримають більше грошей, ніж у 2019-му

 

Принаймні поки високопосадовці не натиснуть на гальма.

Недавно пацієнтка з онкозахворюванням поскаржилася, що в Одеському онкодиспансері її відмовилися обстежувати безкоштовно. Після офіційного листа від Національної служби здоров’я України (НСЗУ) до диспансеру проблема вирішилася і жінка нічого не заплатила зі своєї кишені, бо такі обстеження від квітня 2020 року мають бути гарантовано безкоштовні. За них онкодиспансерам та лікарням платить НСЗУ.

Контракти на надання медичної допомоги з НСЗУ уклали 30 онкодиспансерів. Усі вони за Програмою медичних гарантій у 2020 році отримають більше грошей, ніж за державною субвенцією у 2019 році.

Порівняти фінансування окремих диспанерів за 2019 та 2020 роки, тобто за державною субвенцією та за договорами з НСЗУ, можна на графіку (якщо навести курсор на конкретний стовпчик, можна побачити точні значення):

Загалом договір на діагностику та лікування онкологічних хвороб у дітей і дорослих із НСЗУ підписали 118 закладів: 30 онкодиспансерів та 88 багатопрофільних лікарень. Це означає, що в цих закладах пацієнти зможуть безкоштовно отримати такі послуги з ранньої діагностики, а саме:

Мамографію;

Гістероскопію:

Езофагогастродуоденоскопію;

Колоноскопію;

Бронхоскопію;

Цистоскопію.

Крім того, на власне лікування онкологічних хвороб є два пакети послуг:

Діагностику та хіміотерапевтичне лікування онкологічних захворювань у дорослих та дітей

Діагностику та радіологічне лікування онкологічних захворювань у дорослих та дітей

Якщо натиснути на назву цих послуг, можна дізнатися, що саме до них належить.

Ось скільки грошей на кожен із цих пакетів НЗСУ заплатить у 2020 році:

Назва пакету

Кількість закладів, які уклали договір з НСЗУ на ці послуги

Фінансування на всі спецзаклади у мільярдах гривень

Фінансування для диспансерів у мільярдах гривень

Діагностика та радіологічне лікування онкохвороб у дітей та дорослих

33 (з них 28 диспансерів)

1,236

1,18

Діагностика та хіміотерапевтичне лікування онкохвороб у дітей та дорослих

117 (з них 30 диспансерів)

1,935

1,277

Решту пакетів медичних послуг, які надаватимуть лікарні за договорами з НСЗУ, тобто безкоштовно для пацієнтів, можна переглянути у публікації «Платитимуть за послуги, а не ліжко-місця: яка меддопомога має бути безкоштовною від квітня».

Серед спеціалізованих лікарень, не онкодиспансерів, найбільше грошей на діагностику та лікування онкологічних хвороб отримали:

міська клінічна лікарня № 4 Дніпровської міської ради – 217,3 мільйона гривень.

київська міська клінічна лікарня №2 Київської міської державної адміністрації – 46,4 мільйона гривень.

міська клінічна лікарня Львова – 35,7 мільйона гривень.

За словами представниці пресслужби НСЗУ Христини Петрик, суми договорів із лікарнями формувалися на основі даних про кількість послуг, які там надавали у 2019 році.

“Коли заклади подавали пропозиції на укладення договору, то надавали цю статистику. Вона дає змогу оцінити потужність закладу та інтенсивність роботи, – каже Христина.

Вона додає, що для пріоритетних послуг (наразі такими є лікування інсульту, інфаркту, пологи, складні неонатальні випадки і рання діагностика онкології) ці суми є орієнтовними. Тобто за ці послуги лікарні в результаті отримають фінансування в залежності від кількості пацієнтів, яким насправді надали допомогу.

“Для всіх інших пакетів заклад отримає стільки, як у договорі. Щомісяця виплачуватиметься фіксована сума, незалежно від фактично наданих послуг. Проте заклади все одно звітуватимуть в електронній системі охорони здоров’я і ця інформація стане основою для розрахунку тарифів у наступному році, – зазначає Христина.

Водночас наразі невідомо, чи справді профінансують допомогу при онкологічних захворюваннях за договорами, які вже уклали. Адже за ініціативи президента Володимира Зеленського та міністра МОЗ Максима Степанова медреформа може зазнати змін.

Зокрема, пропонують повернути державну субвенцію всім лікарням спеціалізованої та вузькоспеціалізованої допомоги на рівні 2019 року.

Теперішня виконувачка обов’язків голови НСЗУ Оксана Мовчан в інтерв’ю LB.ua детально пояснює, чому просто взяти й повернути фінансування на рівень минулого року неможливо і чому спроба зробити це може викликати «подвійну істерику».

Наразі не існує офіцйіних документів про те, як саме медреформу будуть «удосконалювати», а сам міністр ухиляється від конкретних відповідей на це запитання.

Тому поки все залишається в силі: ви можете отримати безкоштовну допомогу в межах визначених пакетів послуг з лікування онкозахворювань.

Якщо вам у цьому відмовляють, телефонуйте у контакт-центр НСЗУ за номером 16-77.

“Якщо буде потрібно, ми проведемо виїзну перевірку і передамо матеріали правоохоронцям, – пояснює представниця прес-служби Національної Служби Здоров’я України Христина Петрик.

За цим посиланням можна подивитися, які саме лікарні і за які послуги мають отримати гроші у 2020-му від НСЗУ. За ці послуги пацієнти не мусять платити зі своєї кишені.

 


Олеся Баранцевич

Журналістка-розслідувачка МЦЖР. Авторка антикорупційних розслідувань, співавторка розслідувань про воєнні злочини російських окупантів в Україні. Лауреатка Всеукраїнської премії імені Василя Сергієнка.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER