Заборона відвідувати парки, ходити без документів і самоізолюватися здоровим: що з цим не так

Як уряд приймає постанову, яка порушує конституційні права людини

Уряд на позачерговому засіданні 2-го квітня ухвалив нову редакцію постанови № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» з доопрацюванням.

Про це йдеться на сайті Кабміну.

Згідно з прийнятими змінами, на всій території України до кінця карантину діятиме заборона на:

– з 6 квітня перебування в громадських місцях без вдягнутої маски, респіратора;

– з 6 квітня переміщення групою осіб більш ніж дві особи (крім випадків службової необхідності та супроводження дітей);

– перебування в громадських місцях осіб, які не досягли 14 років, без супроводу батьків;

– відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон (крім вигулу домашніх тварин однією особою та у випадку службової необхідності);

– відвідування спортивних та дитячих майданчиків;

– відвідування установ і закладів, що надають паліативну допомогу, соціального захисту, установ і закладів, що надають соціальні послуги;

– перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу.

Також постановою закріплюються правила проведення самоізоляції та обсервації.

Контроль за дотриманням режиму самоізоляції здійснюють поліцейські, військовослужбовці, Національна гвардія, працівники державних установ Міністерства охорони здоров’я тощо.

Постанова набуває чинності після опублікування в офіційному друкованому виданні.

Хто має сидіти вдома, на думку Кабміну

В постанові встановлено, що особами, які потребують самоізоляції (сидіти вдома і нікуди не виходити), є:

– особи, які мали контакт з хворим на COVID-19, крім осіб, які перебували у засобах індивідуального захисту у зв’язку з виконанням службових обов’язків;

– особи, щодо яких є підозра на інфікування, або особи, які хворіють на COVID-19 та не потребують госпіталізації;

– особи, які досягли 60-річного віку, крім осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, забезпечують діяльність об’єктів критичної інфраструктури.

Ці зобов'язання є юридично сумнівними (порядок госпіталізації контактних осіб мав розробити МОЗ, згідно із статтею 22 Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб», але невідомо чи там є чи буде порядок примусової госпіталізації (про самоізоляцію згадки немає – Ред.), оскільки правові норми Конституції мають вищу юридичну силу.

Конституційне право людини закріплене в статті 33 Конституції:

Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом».

Кабмін перебрав на себе повноваження Верховної Ради, – адвокат

Рівненський адвокат Василь Харчук вважає що Кабінет Міністрів перебирає на себе не властиві повноваження в частині – заборони перебування без документів.

Це умова введення надзвичайного стану згідно статті 18 Закону «Про правовий режим надзвичайного стану», – пояснює правник.

Як йдеться у телеграм-каналі з юридичними консультаціями «Адвокат права», нинішнє законодавство визначає обмежений перелік причин, за яких правоохоронці можуть вимагати показати документи особи.

Відповідно до статті 32 Закону України «Про Національну поліцію» поліцейський має право вимагати в особи пред'явлення нею документів, що посвідчують особу, та/або документів, що підтверджують відповідне право особи, у таких випадках:

– якщо особа володіє зовнішніми ознаками, схожими на зовнішні ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або безвісно зниклої особи;

– якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;

– якщо особа перебуває на території чи об’єкті із спеціальним режимом або в місці здійснення спеціального поліцейського контролю;

– якщо в особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежений або заборонений, або для зберігання, використання чи перевезення яких потрібен дозвіл, якщо встановити такі права іншим чином неможливо;

– якщо особа перебуває в місці вчинення правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події;

– якщо зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що особа причетна до вчинення правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям чи об’єктом вчинення правопорушення.

Стаття 24 Закону України «Про Національну поліцію» передбачає, що виконання інших (додаткових) повноважень може бути покладене на поліцію виключно законом (а не постановою Кабміну зокрема).

Стаття 32 Закону містить виключний перелік підстав для перевірки документів, який можна розширити виключно законом, точно не актами органів місцевого самоврядування!», – йдеться у роз'ясненні адвоката.

Якщо людина не матиме при собі документів, а підстава за статтею 32-ю Закону буде?

Законами не встановлено обов’язку громадян завжди ходити з документами. Однак у разі відсутності у вас будь-якого документу поліцейський має право доставити вас до найближчого відділу поліції для встановлення особи. Таке встановлення не може перевищувати по часу 3 години.

Але найголовнішим є те, що вас можуть доставити до відділку для встановлення особи лише у випадку складення щодо вас протоколу про адміністративне правопорушення чи постанови. Якщо поліцейський це робить «просто так», то він повинен нести за це відповідальність згідно із законом.

Що таке громадські місця, в яких заборонили бути без маски

Адвокат Василь Харчук розповідає, що єдине визначення громадського місця, яке є в законі «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення»: 

частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під'їзди, а також підземні переходи, стадіони.

Тобто громадськими місцями, з нині доступних, є магазини, супермаркети, аптеки, банки, приміщення органів влади, медзаклади, зупинки.

У статті 9 Закону визначено, що орган місцевого самоврядування може розширити перелік громадських місць, де заборонено куріння, при цьому доцільно перерахувати в рішенні органу місцевого самоврядування громадські місця, вже визначені Законом України, що полегшить контроль виконання рішення.

«Четверта влада» звернулася із запитами до різних органів місцевого самоврядування на Рівненщині, щоб з'ясувати чи є в них такий перелік, затверджений рішенням місцевих рад.

А якщо я йтиму через парк з магазину додому – я порушниця?

Як пояснює адвокат Василь Харчук, відвідування – це перебування з метою відпочинку, тобто вільного проводження часу у цих місцях. З огляду на прийняту постанову поняття парк, сквер, зона відпочинку – мають визначатися за якимись розумними і об'єктивними ознаками.

Тобто, якщо ви йдете додому і ваш шлях пролягає через парк, то не мають права оштрафувати, – вважає адвокат. 

Навіть якщо ви, втомившись, присядете на лавочку, це не є підставою для штрафу.

У таких справах ознакою правопорушення є умисел на відвідування вами саме цих територій, – пояснює Василь Харчук. – Тобто працівник поліції і суд мають установити, що ви прийшли в парк з метою вільного проводження часу в ньому, а не з метою будь-якою іншою. Складність таких справ в тому, що Кабінет міністрів не може чітко виписати правила.

Від редакції:

Цією публікацією «Четверта влада» не закликає рівнян масово ходити в парки і сквери. Наша редакція, зокрема, притримується режиму дистанційної роботи, а журналісти, працюючи за необхідності «в полі», намагаються дбати про свій захист та своїх колег.

Важливим є інше.

Питання у тому, є наша держава правовою чи ні, – ще раніше ми цитували адвоката Василя Харчука. – Люди мають чітко розуміти, що заборони є законними і що при накладені штрафу вони не зможуть уникнути відповідальності. Що ці заборони є фахово встановлені, що це не прояв свавілля, а законні обмеження.

Тому що недостатня аргументація окремих заборон та обмежень, а також їхня протиправність – це як тестування суспільства наскільки воно може витримати свавілля влади.

А адвокати з телеграм-каналу «Адвокат права» додають такий аргумент.

Державні органи мають уживати всіх заходів для зупинення пандемії. Хочемо лише, щоб усі заходи були законними, оскільки після закінчення карантину держава стикнеться ще з однією проблемою – численними позовами її громадян та необхідністю відшкодування шкоди, пов’язаної з протиправним втручанням у приватне життя та таке інше».

карантин, коронавирус


Олеся Баранцевич

Журналист-расследователь НЦЖР. Автор антикоррупционных расследований, соавтор расследований о военных преступлениях российских оккупантов в Украине. Лауреат Всеукраинской премии имени Василия Сергиенко.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER