Скандал зі «смотрящим» за закупівлями МОЗу: чому це гальмує боротьбу з коронавірусом

Гендиректор держпідприємства «Медичні закупівлі України» Арсен Жумаділов звинуватив новопризначеного міністра охорони здоров'я Іллю Ємця у просуванні «своєї» людини на посаду заступника Жумаділова. 

Він на це призначення не згоден, тому, з його слів, міністерство блокує закупівлі ліків та засобів захисту проти коронавірусу. Ємець з цього приводу доручив провести службове розслідування.

Ми звернулися до експертки з питань медреформи із проханням пояснити, що означає блокування держзакупівель та чи вплине це на старт реформи вторинної ланки 1 квітня. 

Чим займається держпідприємство «Медзакупівлі»

Підприємство держзакупівель утворили у МОЗ восени 2018-го. Це стало ще одним нововведенням для трансформації медицини. Завдяки держпідприємству міністерство отримує прозору міжнародну закупівлю та економить кошти держбюджету.

Раніше ліки та медвироби для України закуповували міжнародні організації. З цього року, за планом, це мало б робити державне підприємство «Медичні закупівлі».

Зокрема закуповують препарати для дитячої, дорослої онкології, серцево-судинних захворювань, гемофілії, ДЦП, антиретровірусної терапії для ВІЛ-позитивних та допомоги при кровотечах, пояснила експертка медреформи Реанімаційного пакету реформ Світлана Бубенчикова. 

Протеже міністра, або чому не можуть купити ліки

Аби працювати у державному підприємстві, треба пройти відкритий конкурс. За його результатами та після перевірки претендентів оголошують переможця. 

Так гендиректором держпідприємства «Медичні закупівлі України» у липні 2019-го став Арсен Жумаділов. 

У березні 2020-го гендиректор написав заяву до Державного бюро розслідувань про те, що на нього тисне міністр МОЗ Ілля Ємець, пише «Слідство. інфо». У заяві йдеться, що міністр намагається просунути кандидатуру Володимира Гришковця на посаду заступника гендиректора «Медичних закупівель». 

У заяві Жумаділов закликає ДБР відкрити справу щодо міністра за статтею «зловживання службовим становищем».

Чоловік на ім'я Володимир Гришковець, за інформацією «Слідства.інфо», 3 квітня 2019 року був засуджений Богунським районним судом міста Житомир за численні крадіжки продуктів із супермаркету «Метро». Зокрема, в судовій ухвалі вказано, що чоловік вкрав консерви тріски, червону ікру та інші товари. Згідно з вироком суду, чоловік визнав свою провину та сплатив 1700 гривень штрафу.

Арсен Жумаділов пише на своєму фейсбуку, що фаховість і доброчесність закупівельної агенції та її працівників – це обов'язкові складові ефективного використання коштів платників податків та забезпечення своєчасного доступу пацієнтів до лікування.

Він стверджує, що міністр Ємець блокує медзакупівлі, поки заступником гендиректора підприємства не призначать його людину.

Про це також вказано на фейсбуку Уляни Супрун. 

Щоби проштовхнути свого протеже, Ємець вже третій тиждень блокує всі централізовані закупівлі медичних товарів і препаратів в країні, зокрема медичні вироби, необхідні для боротьби з COVID-19, – пише Супрун. 

Журналістка «Четвертої влади» намагалася почути офіційну позицію міністерства з цього приводу. З нею сконтактувала представниця пресслужби міністерства. На запитання стосовно скандалу відповіла, що на сайті мозу є новина про службове розслідування. Більше інформації не надала. Сказала, що ніхто з уповноважених прокоментувати не може: всі зайняті на нарадах. 

Після публікації Арсена Жумаділова про блокування закупівель, у тому числі товарів, призначених для боротьби з коронавірусом, Ілля Ємець доручив провести службове розслідування на держпідприємстві, повідомило МОЗ 24 березня.

Арсена Жумаділова викликали на допит у поліцію як свідка у провадженні за статтею розтрати або заволодіння майном посадовою особою в особливо великих розмірах. Про це він також написав на своєму фейсбуку. Провадження відкрито 21 березня, пише Жумаділов. Цю ситуацію він коментує так:

Я приблизно розумію подальший перебіг подій: перекваліфікація мене зі свідка в підозрюваного, отримання співробітниками поліції дозволу на негласні слідчі дії, обшуки. Усе це без конкретних результатів, але з активним медійним супроводом Вашими друзями (звертається до Іллі Ємця – ред). Після цього – моє звільнення, яке тоді виглядатиме перед суспільством як логічний та виправданий крок. Потім Ви зможете провести на цю посаду свого протеже.

Штат «Медичних закупівель» заповнений – експертка

Експертці медреформи Реанімаційного пакету реформ Світлані Бубенчиковій відомо, що держпідприємство має укомплектований штат. Наскільки їй повідомив гендиректор, в нього є заступник і на сьогодні потреби у такій вакансії немає.

Виявилось, що пропонована особа має судимість. Це підтверджений факт. Це апріорі знімає питання призначення чи розгляду цієї людини на посаду. Є рекрутингові та конкурсні процедури, правила. Їх проходили всі, хто працює в «Медичних закупівлях України». Від цього залежить авторитет підприємства, довіра міжнародних партнерів, це доступ до державних коштів. Тут не може бути жодних компромісів, – каже експертка.

На сьогодні всі закупівлі по коронавірусу здійснюються в два шляхи: або за місцеві бюджети, або за донорські кошти. Національні закупівлі засобів індивідуального захисту і всього іншого для протидії епідемії не здійснюються, вони заблоковані, – каже Світлана. 

Засобами боротьби з пандемією країну наразі забезпечують місцеві бюджети, донори, бізнес, приватні особи, каже Світлана Бубенчикова.

Але бізнес і донори – це для екстрених ситуацій. Не можна постійно розраховувати на чиюсь допомогу. Є резерв коштів, які ДП «Медзакупівлі» готове витратити на засоби боротьби з епідемією коронавірусу, – додає вона. 

Ще 19 лютого попередній уряд Олексія Гончарука затвердив постанову, за якою повинні були закупити 1,1 мільйон масок, 125 тисяч ізоляційних халатів та майже 150 тисяч респіраторів, – пише для УП депутатка Олександра Устінова. – Але договір на поставку і закупівлю препаратів і виробів вже три тижні валяється на столі у міністра охорони здоров'я Іллі Ємця.

Експертка каже, що запуск другого етапу медичної реформи йде за планом, незважаючи на вірус.

Лікарні реєструються як комунальні некомерційні підприємства та укладають договори. Таких вже більше 1700. Є 27 програм медгарантій, за якими українці отримають меддопомогу за кошти НСЗУ. Це працюватиме з 1 квітня.

закупки, медицинская реформа, скандал


Олеся Баранцевич

Журналист-расследователь НЦЖР. Автор антикоррупционных расследований, соавтор расследований о военных преступлениях российских оккупантов в Украине. Лауреат Всеукраинской премии имени Василия Сергиенко.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER