Закон про коронавірус: пільги підприємцям, збільшення коштів для лікарень

Верховна Рада 17 березня прийняла два закони, пов'язані із пандемією COVID-19. Перший про запобігання поширення випадків вірусу. Другий про підтримку платників податків у період епідемії. 

«Четверта влада» поспілкувалася з експертами про те, що означають карантинні закони для медицини та бізнесу.

Гроші є – приладів штучної вентиляції легень немає

Основне, що прийняли депутати у законі про запобігання поширення вірусу:

спрощені процедури закупівлі товарів, робіт та послуг, необхідних для боротьби з коронавірусом;

звільнення від сплати ввізного мита та ПДВ лікарських засобів, медичних виробів;

можливість працювати вдома та отримати відпустку;

медикам, які працюють із хворими на коронавірус, надбавки 200% від зарплати;

штрафи за порушення обсервації;

штрафи та позбавлення волі за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням.

Голова правління Громадської організації «Платформа здоров'я», експерт групи медреформи Реанімаційного пакету реформ Тимофій Бадіков знаходить у таких змінах до законодавства як позитивні, так і негативні моменти.

Із позитивного, каже, нарешті на медичну сферу почали виділяти кошти. Але про закупівлю за ці кошти думку має неоднозначну:

З одного боку, закон допоможе пришвидшити закупівлю обладнання. Але проблема в тому, що сам закон може призвести до того, що будуть купувати все що завгодно. Є потреба, наприклад, в якісному приладі штучної вентиляції легень, а його немає з квітня. Бо я розмовляв з офіційним дистрибюторами в Україні і вони кажуть, що черга до Різдва. Якщо дали таку можливість, дали кошти, то їх потрібно буде витратити. Тому, я думаю, може бути така ситуація, що в нас з'явиться велика кількість непотребу.

Тимофій Бадіков знає про випадки закупівель в минулі роки, коли через грип медзаклади купували велику кількість масок і ними не користувались. Тому каже, що потрібні заходи від Уряду, які б попередили такі випадки.

Пропонує закупити в резерв державі невикористані засоби індивідуального захисту і повернути гроші закладам, які їх купували. Але це і навантаження на бухгалтерію та персонал.

Медики, стежте за грошима

У світі є системи, що швидко відслідковують інформацію епідемій, захворювань. Для епідеміологів в світі є такі системи. Я думаю, що потрібно виділити кошти на такі комп'ютеризацію, в плані епіднагляду і контролю за інфекційними захворюваннями. І на навчання лікарів теж, – каже Тимофій.

Медикам, що працюють в епіцентрі зараження, будуть виплачувати компенсації. Втім Тимофій Бадіков каже, що складно буде відслідкувати, на що дійсно ці гроші будуть витрачені.

Він застерігає працівників стежити за своїми грошима, щоб керівництво не витратило їх на оплату комунальних платежів чи чогось іншого. Експерт вважає, що задля цього повинні бути інформаційні системи, куди би вносились дані про роботу персоналу, аби розуміти, хто і що має отримати. Але таких систем немає. Реформа другої ланки ще не відбулась. 

Втім, експерт вважає, що теперішнє фінансування медзакладів дозволить зменшити смертельних випадків ГРИПу та інших інфекційних хвороб у майбутньому. Це позитивно для країни. Бо раніше інфекційні відділення постійно недофінансовувалися.

Штрафи за порушення правил карантину

Зміни торкнулися не лише медичної сфери. Працівникам дозволять брати відпустку за власний рахунок, яка не буде обмежена 15-денним терміном. Це додали у Кодекси законів «Про працю» та «Про відпустки».

У Законі України «Про запобігання корупції» продовжили термін подання декларації про майно та доходи до 1 липня 2020-го року.

Якщо чиновник чи депутат не подав декларацію до 1 липня або повідомлення про суттєві зміни у майновому стані, через карантин на його території, то такі особи звільняються від відповідальності за несвоєчасне подання такої декларації чи повідомлення у зазначений період, йдеться у змінених прикінцевих положеннях.

У Кодексі України про адміністративні правопорушення за новим законом, з'явилася стаття 44³. Вона передбачає від 17 до 32 тисяч гривень штрафу, для посадових осіб від 34 тисяч до 170 тисяч за порушення правил щодо карантину людей.

Сюди входять правила і норми, передбачені Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями.

У статті 325 Кримінального кодексу України стали жорсткішими покарання за порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, порушник заплатить від 17 до 51 тисячі гривень, або його арештують до 6 місяців, або позбавлять чи обмежать волю до 3 років.

Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

На період карантину керівникам дозволили відправляти працівників працювати з дому. Також не будуть штрафувати за прострочену комуналку, а ФОПів звільнять від ЄСВ на два місяці.

Підтримка платників податків

Цього ж дня, 17 березня, Верховна Рада прийняла ще пакет законів, щодо підтримки платників податків на період карантину. За новими змінами до податкового кодексу:

не буде штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, вчинене в період із 1 березня до 30  квітня 2020 року;

Підприємці звільняються від сплати єдиного соціального внеску з 1 березня до 30 квітня;

встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок із 18  березня до 31 травня 2020 року;

подовжується термін подання річної декларації про майновий стан і доходи до 1 липня 2020 року;

не нараховується та не сплачується у період із 1 березня до 30 квітня 2020 року плата за землю;

нежитлова нерухомість, яка перебуває у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом обкладання податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з 1 березня до 30 квітня 2020 року.

Нові зміни знімають відповідальність за порушення податкового законодавства, окрім:

порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування додаткової пенсії,

відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу,

порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах які застосовуються на загальних підставах,

порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати.

Юристка фірми «СЕНС Консалтинг» та проєкту «Свої.Люди» від Бігус.інфо Ірина Шрамко каже, що через такі податкові канікули держбюджет не добере коштів.

Юристку обурили канікули для податку на землю та комерційну нерухомість для всіх без розбору категорій.

Оскільки підприємці-спрощенці, які, наприклад, надають перукарські послуги або торгують в ТРЦ, не матимуть доходів в цей період, то їм важко буде виконувати зобов'язання зі сплати зокрема ЄСВ. Тому це звільнення значно полегшить їм карантин, хоча єдиний податок вони сплачуватимуть, як і ЄСВ за найманих працівників. Канікули від сплати ЄСВ – погані для пенсійного фонду, який не добере велику кількість запланованих надходжень.

А великий бізнес, який і так має велику кількість дотацій і, який навряд сильно постраждає від карантину (бо не буде зупиняти виробництво), також буде звільнений від цих податків на два місяці, що може, на мою думку, спричинити дійсно великий недобір бюджетних надходжень, – каже Ірина Шрамко.

У нових змінах також йдеться про перенесення терміну встановлення реєстраторів розрахункових операцій.

Юристка каже, що з квітня РРО мали встановити підприємці, які реалізують медичне обладнання та надають медичні послуги (приватні лікарі, стоматологи). Але цей термін перенесли на січень 2021 року. Процедура встановлення РРО тягне за собою певну кількість візитів в податкову, в компанію, яка апарат РРО встановлює та налаштовує тощо. Ірина Шрамко каже, що зараз це і справді недоцільно.

карантин, коронавирус


Олеся Баранцевич

Журналист-расследователь НЦЖР. Автор антикоррупционных расследований, соавтор расследований о военных преступлениях российских оккупантов в Украине. Лауреат Всеукраинской премии имени Василия Сергиенко.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER