160 тисяч доларів щомісяця: на Одещині посадовці Держпродспоживслужби організували масштабну систему поборів з учасників «зернового коридору»

Працівники Державного бюро розслідувань викрили посадовців Держпродспоживслужби в Одеській та Запорізькій областях, які «заробляли» на експортерах сільськогосподарської продукції через зерновий коридор.

Про це повідомили у пресслужбі ДБР, передає Nikcenter.

Працівники Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій та Одеській областях вимагали гроші за оформлення фітосанітарних сертифікатів та актів про результати обстеження. Документи необхідні для експорту та  імпорту сільськогосподарської продукції.

Посадовцям вдалося створити злочинну групу, до якої входило 11 учасників. В тому числі керівник ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області, начальник Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області, головні інспектори та керівники брокерських компаній, які виступали посередниками в корупційній схемі.

Щомісячні заробітки посадовців правоохоронці оцінюють у щонайменше 160 тисяч доларів. На робочому місці та вдома в учасників злочинної групи знайшли чорнові записи та комп’ютери з доказами поборів.

«У різних регіонах України проведено 60 обшуків під час яких вже знайдено та вилучено понад $100 тис. та ₴500 тис. від незаконної діяльності, вилучено 8 автомобілів еліт-класу, записники з переліком розподілу сум між учасниками схеми», – розповіли в Державному бюро розслідувань.

Наразі правоохоронці затримали п’ятьох учасників корупційної схеми. Їм повідомили підозру у вимаганні хабарів в особливо великому розмірі. Інших посадовців готуються притягнути до  кримінальної відповідальності.

Варто додати,  нещодавно в Миколаївській області на хабарництві викрили керівника міського управління Держпродспоживслужби. Він вимагав гроші з експортерів за пришвидшення оформлення документів. Зокрема, посадовець налагодив системний заробіток на видачі експортних дозволів.

З кожного автомобіля керівник управління Держпродспоживслужби отримував 300 доларів. У випадку відмови в наданні грошей чиновник погрожував штрафами та блокуванням видачі документів. За рік «плідної роботи» йому вдалося заробити десятки тисяч доларів.

Нагадаємо, на Миколаївщині посадовець Держпродспоживслужби вимагав 800 доларів за міжнародний сертифікат. Правоохоронці викрили корупціонера серед працівників Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

Держспоживслужба, Зернова ініціатива, корупція, Одеські новини, хабар

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER