145-мільйонний підряд на відбудову у Миколаєві отримала компанія, яка не виплатила штраф за змову на тендері 4-річної давнини

 

Підряд на реставрацію історичної будівлі гімназії №2 у Миколаєві без конкурсу отримала відома місцева будівельна компанія «Житлопромбуд-8». Чиновники Миколаївської ОВА віддали фірмі закупівлю вартістю понад 145 млн грн попри те, що вона раніше була викрита у тендерній змові та оштрафована за неї. 

Про це повідомляє Nikcenter з посиланням на інформацію в системі ProZorro.

Департамент містобудування, архітектури та капітального будівництва Миколаївської ОВА 8 листопада оголосив відкриті торги з особливостями на реставрацію закладу освіти. Очікувана вартість закупівлі склала 153,2 млн грн.

Вже традиційно підлеглі Віталія Кіма визначили єдиного учасника переможцем тендеру. ТОВ «Будівельна компанія «Житлопромбуд-8» запропонувало виконати роботи за 145 588 450 гривень. Ця сума з точністю до гривні збігається з визначеним департаментом містобудування «антидемпінговим порогом».

Нагадаємо, що департамент містобудування, архітектури та капітального будівництва Миколаївської ОВА (директор Світлана Григор’єва – Ред.) закладає до усіх тендерів з відновлення так звані «антидемпінгові вимоги». Потенційних учасників, які могли б запропонувати ціну більш ніж на 5% дешевшу за очікувану, зокрема, зобовʼязують надати докази наявності на їхніх складах або гарантії від постачальника на усі товари із «твердими» цінами. Тверду ціну не можна змінити відповідно до розміру інфляції або коливання ринкових цін.

Оскільки компанія Григорія Стерпула ціни не знижувала, вона не лише не була зобовʼязана подавати такий перелік довідок, а ще й зможе підвищувати вартість робіт та матеріалів після підписання угоди.

За планом фінансування, цьогоріч виконавець отримає лише 14,7 млн грн. Більша частина – 130,9 млн – має надійти наступного року. Реставрація відбудеться коштом державного бюджету, звідки виділили понад 300 млн грн на відновлення у Миколаєві гімназії №2 та ліцею №60.

Йдеться про відбудову корпусу школи по вулиці Адміральській, що є пам’яткою архітектури місцевого значення “Міське дівоче училище”. Будівля була в аварійному стані ще до повномасштабної війни, але ще більших пошкоджень зазнала внаслідок російських обстрілів торік.

Скандальні тендери «Житлопромбуд-8»: сотні мільйонів гривень, змови з чиновниками і «конкурентами»

У 2019 році Антимонопольний комітет встановив факт змови між ТОВ «БК «Житлопромбуд-8» та TOB «ІНВЕСТ – БУД» під час закупівлі робіт з реконструкції Миколаївського міського палацу культури «Молодіжний». Штраф у розмірі 6,6 млн грн компанія Григорія Стерпула оскаржувала у судах чотири роки. 

У  квітні 2023-го Верховний суд остаточно відмовив ТОВ «БК «Житлопромбуд-8» та підтвердив законність рішення Антимонопольного комітету. Однак тепер вже АМКУ через суд добивається виплати штрафу у розмірі 6,6 млн грн від відомого підрядника.

У той же час Миколаївська обласна прокуратура та Держаудитслужба досі добиваються у Верховному суді розірвання договору на реконструкцію палацу культури «Молодіжний» вартістю 358 млн грн, який було підписано взагалі в обхід тендерних процедур.

Завдяки «судовій каруселі», компанія Григорія Стерпула продовжує брати участь у публічних закупівлях, попри трирічний «бан» АМКУ.

Нагадаємо, відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» замовник зобов’язаний відхилити пропозицію учасника, якщо протягом останніх трьох років його притягували до відповідальності через вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів. 

У 2019 році, згідно даних аналітичної системи YouControl, компанія Стерпула виграла тендерів на 378 млн грн, у 2020 – на понад мільйон, у 2021 – на 184 тис. грн, торік – на 19 млн грн, а цьогоріч – вже на 212 млн грн.

Найбільшого розголосу набув скандал із ремонтом терміналу Миколаївського міжнародного аеропорту, який виконала компанія «Житлопромбуд-8» Григорія Стерпула без тендеру та підписаної угоди. Куратором великого піар-проєкту тодішнього голови Миколаївської ОДА Олексія Савченко був його заступник Валентин Гайдаржи. Останній і нині обіймає цю посаду, але вже під керівництвом Віталія Кіма. А Григорій Стерпул досі не втрачає надії відсудити у КП «Миколаївський міжнародний аеропорт» 28 млн грн за виконані без документів роботи.

Зрештою, сумнівна оборудка на понад 100 млн грн завершилася самогубством бойового офіцера Владислава Волошина, який на той час був директором аеропорту. 

Миколаївська ОДА, реконструкція, тендер


Андрій Попов

У журналістиці понад 20 років. Тематика: економіка, місцеве самоврядування, розвиток міста, ефективність використання публічних коштів.

Увага! Ми увімкнули премодерацію. Коментарі з'являються із затримкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Підпишіться на останні новини

Використання матеріалів сайту дозволено лише за умови посилання (для електронних видань - гіперпосилання) на сайт NIKCENTER.


Copyright © 2012-2024. NIKCENTER